top of page

Κλιματική αλλαγή: Μια ματιά σε παρελθόν, παρόν και μέλλον


(Wally Skalij/Los Angeles Times)


Σπύρος Αυγερινός

Δημοσιεύτηκε στις 11 Ιανουαρίου 2025


Η κλιματική αλλαγή παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, επηρεάζοντας οικοσυστήματα, οικονομίες και κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Από τις πρόσφατες φωτιές στο Λος Άντζελες, αλλά και από την σταθερά επαναλαμβανόμενη ιστορία στην Ελλάδα ή την Αυστραλία, κυρίως τους θερινούς μήνες αλλά και όχι μόνο, οι επιπτώσεις είναι ανυπολόγιστες με μια αυξητική τάση.


Νέοι όροι όπως "Mega fires" κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνιση τους. Παρόλα αυτά, οι λεγόμενες "Mega fires" υπήρξαν και στην περίπτωση πχ της Ηλείας το 2007, στις οποίες βρέθηκα με την οργάνωση Rock 4 Life που είχα ξεκινήσει τότε, ώστε να μεταφέρουμε ρούχα και τρόφιμα στις πληγείσες περιοχές. Η εικόνα της καταστροφής ήταν ασύλληπτη. Βλέποντας καμένες εκτάσεις στα άλλοτε πυκνά δάση, τα μάτια μου όταν μετά από πέντε ώρες είδαν και πάλι πράσινο, δεν μπορούσαν να το δεχτούν.


Σε σημείο πρόληψης, χωρίς να είμαι ειδικός, θεωρώ πως θέλουμε πολύ δουλειά ακόμη. Οι αντιπυρικές ζώνες σε αρκετές περιπτώσεις είναι ανύπαρκτες. Περιπτώσεις της Εύβοιας αλλά και πιο πρόσφατα στην Αττική με τη φωτιά να φτάνει στον αστικό ιστό, δείχνουν ότι επενδύσεις στην πρόβλεψη και την προστασία, θα πρέπει να γίνουν πολύ μεγαλύτερες, όχι μόνο σε εγχώριο αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.


Διαβάζω ότι "καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται, τα γεωργικά συστήματα αντιμετωπίζουν προκλήσεις όχι μόνο από την άμεση θερμότητα. Αγωνίζονται επίσης με τα μεταβαλλόμενα πρότυπα παρασίτων και τις μεταβαλλόμενες βροχοπτώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να απειλήσουν τον εφοδιασμό τροφίμων χωρών όπως η Ινδία και τμήματα της Αφρικής. Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των ανθρώπων που κινδυνεύουν από πείνα έως και 122 εκατομμύρια έως το 2030."


Οι ψυχολογικές επιπτώσεις επίσης της κλιματικής αλλαγής, είναι από τους παράγοντες που συχνά δεν εξετάζονται τόσο. Άνθρωποι και κοινότητες μπορεί να βιώνουν σημαντικά ψυχολογικά συμπτώματα, από την αγχώδη διαταραχή για το μέλλον μέχρι το πένθος από τον χαμό αγαπημένων προσώπων και ζώων, περιουσίας, αλλά και αγαπημένων οικοσυστημάτων.


Η οικονομικές επιπτώσεις επίσης είναι ένας παράγοντας που επηρεάζουν από τοπικές οικονομίες έως παγκόσμιες. Από τις καταστροφές σε κατοικίες, επιχειρήσεις, καταλύματα, οχήματα κλπ, το κόστος της αποκατάστασης είναι τεράστιο. Για παράδειγμα ο ασφαλιστικός τομέας. Οι ασφαλιστικές πλέον αντιμετωπίζουν περισσότερες περιπτώσεις αποζημιώσεων εξαιτίας της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων.


Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο για το 2020, οι φυσικές καταστροφές στην παγκόσμια οικονομία, δημιούργησαν ένα κόστος της τάξεως των 210 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σήμερα, Σάββατο 11/01/25, μόνο οι φωτιές που συνεχίζουν με αμείωτη ταχύτητα στο Λος Άντζελες "Περίπου 10.000 κτίρια – κατοικίες, υποδομές, σχολεία, σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις – έχουν καταστραφεί ολοσχερώς όπως και πάνω από 140.000 στρέμματα δασική έκτασης. Πάνω από 180.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και περίπου 100.000 ζουν χωρίς ρεύμα. Το κόστος των μέχρι τώρα ζημιών υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 150 δισ. δολάρια.

Η ιστορικών διαστάσεων καταστροφή έχει προκαλέσει σοκ στις ΗΠΑ, αλλά όσο περνούν οι μέρες αναδύονται πιεστικά ερωτήματα για το κατά πόσο η πορεία προς τον όλεθρο ήταν αναπόφευκτη σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής." https://www.tanea.gr/2025/01/11/world/giati-kaigetai-to-los-antzeles-oi-logoi-pou-odigisan-stin-katastrofi/


Η προώθηση της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των λιγότερο προφανών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Όταν τα άτομα και οι κοινότητες κατανοήσουν πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή, μπορούν να γίνουν περισσότερο έτοιμοι στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.


Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που επικεντρώνονται στις τοπικές περιβαλλοντικές αλλαγές μπορούν να εμπνεύσουν τις κοινότητες να αναλάβουν δράση. Τα σχολεία και τα κοινοτικά κέντρα μπορούν να παρέχουν πόρους και εργαστήρια σχετικά με βιώσιμες πρακτικές, συμβάλλοντας στην καλλιέργεια ενός πιο ενημερωμένου και αφοσιωμένου κοινού, από τη νηπιακή κιόλας ηλικία. Η νέα γενιά πολιτών, έχει απέναντι της προκλήσεις που χρειάζονται δραστικά μέτρα, νέο τρόπο σκέψης και ζωής, με κεντρική ιδέα ότι είμαστε μέρος του Όλου και όχι το κυρίαρχο είδος.


Ο ρόλος της τεχνολογίας είναι υπαρκτός αλλά και αυτός έχει πολύ δουλειά ακόμη μπροστά του.

Μοντέλα πρόβλεψης καιρικών φαινομένων, ανεμογεννήτριες, drone συστήματα παρακολούθησης και πυρόσβεσης, έχουν φυσικά βελτιώσει την κατάσταση. Από την άλλη, τα υλικά κατασκευής ανεμογεννητριών τα οποία μετά την περίοδο χρήσης, θάβονται στο έδαφος, ή το λίθιο που χρησιμοποιείται στην κατασκευή των μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δημιουργούν από μόνα τους νέες προκλήσεις.


Το κάλεσμα για κοινή δράση, ήταν και είναι μονόδρομος.

Κυβερνητικές πολιτικές, εταιρική ευθύνη, καινοτόμες δράσεις και προσωπική ενημέρωση, ανάπτυξη και αλλαγή του τρόπου ζωής, είναι παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν το τοπίο και να δράσουμε μαζί δημιουργώντας δραστικές λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.


Άλλωστε η περίοδος των lockdowns σε όλο τον κόσμο, μας έβαλαν στη θέση μας υπενθυμίζοντας μας ότι είμαστε μέρος του συνόλου. Και όσοι από εμάς θεωρούσαμε και θεωρούμε τον εαυτό μας ως μονάδα, καλό θα είναι να το ξανασκεφτούμε.



1 view0 comments

Comments


bottom of page